تاثیر نور بر زندگی روزمره ما چگونه است؟

رابطه نور و انسان – ۵ تاثیر نور بر زندگی روزمره ما
۱- مود یا همان حس و حال
نور تاثیر عمیقی بر حس و حال درونی ما در طول روز دارد. نورپردازی طبیعی از طریق پنجره حس آرامشبخشی به ما میدهد، درحالیکه کمبود نور، و حتی نورپردازی ضعیف میتواند احساس افسردگی در ما ایجاد نماید. در روزهای تاریک و ابری، مغز سراتونین کمتری تولید میکند و این ماده مسئول ایجاد حس امنیت ماست، در نتیجه احساسهای منفی در ذهن ما غالب می شود. از طرفی نور روز باعث ترشح سراتونین شده و حس خوشحالی و توانایی به ما القاء می کند.
بهطور ساده در روزهای آفتابی حس مثبت اندیشی بیشتری داریم و انگار بر همه کار توانا هستیم. این مساله برای مردمان کشورهای آفتاب خیز همچون ایران، بسیار پررنگتر از کشورهای کم آفتاب و ابری است؛ تا حدی که در روان پزشکی یک اختلال به نام Seasonal affective disorder وجود دارد که در فصل زمستان بیشتر نمود دارد.
اگر حس و حال ندارید کفشتان را بپوشید و برای ۱۵ دقیقه در فضای باز قدم بزنید بهطور ناخودآگاه نور روز بر روی شما تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
۲- تمرکز و خلاقیت
اصولاً مکانهایی که مغز نیاز به فعالیت بیشتری دارد مانند مدرسه و محل کار، پرنور تر طراحی میشوند. در گذشته بهترین گزینه در این زمینه لامپ مهتابی بوده به دلایل هزینه و بهرهوری؛ اما نورپردازی LED در سالهای اخیر ثابت نموده که هزینههای کلی سیستم را بیش از پیش کاهش میدهد. در نظر داشته باشید که نور مصنوعی شدید خود عامل عصبی شدن کارکنان میگردد لذا در ایجاد تعادل مابین نور طبیعی و مصنوعی دقت نمایید. برخی از کتابخانهها برای ایجاد حس آسودگی در حین مطالعه از لامپهای گرم بهره میبرند.
برای ایجاد محیط خلاقانه کمی نور را با دیمر کاهش دهید، سپس نورپردازی را برای افزایش تمرکز بیشتر نمایید. اگر با دیمر آشنایی ندارید، برای توضیحات کامل و دانستن انواع دیمر و مزایای آن اینجا کلیک کنید.
۳- چرخه خواب
در انسانها مانند اکثر حیوانات یک ریتم مشخص وجود دارد که به ساعت بیولوژیکی معروف است و بهطور نا خودآگاه فرایندهای ترمیم و سوخت و ساز بدن در آن کنترل میشود. سیکل این چرخه در خارج از بدن با میزان نور محیط تنظیم میگردد و هر ۲۴ ساعت این روند تکرار میگردد. چرخه خواب بهطور گستردهای وابسته به فعالیتهای روزانه ماست. مطالعات نشان داده که قرار گرفتن در معرض نور شدید در ساعات پایانی روز منجر به ایجاد یک وقفه در این چرخه شده و تمایل ما برای خوابیدن را به تعویق میاندازد. وقتی الگوی خواب دچار گسستگی شود، سلامت بدن مستعد عارضههای متعددی میگردد.
در اتاق خواب از نورهای ملایم استفاده نمایید چرا که اثر خوابآور دارد و شما را برای یک خواب عمیق آماده میکند. همچنین صفحه نمایش وسایل الکترونیکی خود را کم نورتر نمایید و یا از حالت Night Mode استفاده کنید (نمایش متن سفید بر روی زمینه مشکی).
۴- چشمان ما
این حقیقت با تمام وضوحش توسط اکثریت انکار میگردد. نور، چه طبیعی و چه مصنوعی میتواند فشار زیادی به چشمان ما وارد نماید و حتی آسیب دائمی ایجاد نماید. در کودکی به همه ما گفتهاند که به تابش مستقیم خورشید خیره نشویم، این توصیه از این جهت حائز اهمیت است که شبکیه پس از چند دقیقه خیره شدن به خورشید، بهطور دائم دچار تخریب موضعی میشود. نورهای مصنوعی بیش از اندازه نیز میتوانند اثر مخرب داشته باشند؛ نتیجه نور شدید و خصوصاً خیرهکننده سردردهای مزمن و خستگی بعد از یک روز قرار گرفتن در چنین محیطی است.
متوجه فشاری که به چشمانتان در یک محیط با نور خیرهکننده میآید باشید و نورها را تنظیم نمایید. همچنین در زیر نور آفتاب از عینک آفتابی استفاده نمایید.
۵- توانایی تصمیمگیری
مطالعات بر روی ذهن انسان مشخص نموده که در زیر نور زیاد، احساسات شدیدتر تجربه میشوند. با توجه به رابطه نور و انسان در زمان تصمیمگیری، انجام برخی فعالیتها -مثل بازجویی- در زیر نور شدید بازدهی بیشتری دارد. نور شدید باعث غلبه هر چه بیشتر احساسات شده و مجرمان از رفتار و حرفهای بازپرس احساس هراس بیشتری خواهند کرد. همچنین فروشگاههایی که محصولات احساسی میفروشند، پرنورتر هستند؛ مانند گلفروشی، جواهرفروشی یا فروش اتوموبیلهای لوکس. احساسات شما در نور بیشتر بر منطق غالب میشود لذا به این عامل در هنگام خرید دقت ویژه نمایید. کاهش نور با کاهش تاثیر احساسی همراه بوده و ذهن منطقیتر رفتار میکند.
شاید کمی نگرانکننده باشد که این تعداد عامل بر روی سلامتی شما در اثر نورپردازی اثر میگذارند، با این حال، دانستن این موضوعات میتواند راهنمای شما برای ایجاد تغییرات سازنده در طراحی نورپردازی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید