درایور ایزوله و غیرایزوله؟ کدام بهتر است؟
درایورها بخش جدانشدنی چراغهای الایدی هستند و بنابراین باید برای انتخاب الایدی مناسب، از کیفیت درایور آن اطلاعات کافی کسب نمود. در این مقاله به بررسی و مقایسه عملکرد درایور ایزوله و غیرایزوله پرداخته شده تا با آگاهی از خصوصیات هرکدام، بتوانید درایور مناسب خود را انتخاب کنید.
چرا باید درباره ایزوله بودن درایور بدانیم؟
افزایش آگاهی عمومی نسبت به صرفهجویی در مصرف انرژی و همچنین قیمت مناسب محصولات الایدی باعث استقبال زیاد مشتریان و مصرفکنندگان از این دسته از لامپها و چراغها شدهاست. یکی از مهمترین اجزای یک چراغ یا لامپ الایدی درایور آن است که معمولا تعیینکننده طول عمر واقعی و همچنین کیفیت عملکرد آن است. بر اساس آخرین آییننامه ایمنی درایورهای الایدی، خروجی دیمر و همچنین خروجی SELV (ولتاژ پایین ایمن) حتما باید سطح ایزوله پایه را داشته باشند. این اتفاق باعث میشود تا خطر برقگرفتگی و همچنین اتصالی، به حداقل برسد. در واقع با بررسی آییننامههای جدید میتوان فهمید که مسئله ایمنی روزبهروز اهمیت بیشتری یافته و به آن توجه بیشتری میشود.در این مقاله، ایمنی و همچنین نحوه عملکرد و طول عمر درایورهای ایزوله و غیرایزوله بررسی میشود تا بتوان به اهمیت این دو در تعیین درایور مناسب پی برد.
مقایسه درایور ایزوله و غیرایزوله بر اساس
ترانسفورماتور
در درایورهای ایزوله بخش ورودی (جریان AC) و بخش خروجی (الایدی) بوسیله یک مبدل یا ترانسفورماتور به صورت فیزیکی ایزوله شدهاست. منبع تغذیه به وسیله این ترانسفورماتور جریان AC برق شهر با ولتاژ 220 را به جریانی با ولتاژ پایینتر تبدیل میکند. فرایند تبدیل جریان در این قطعات الکتریکی-مغناطیسی و بدون اتصال به زمین صورت میگیرد
ایمنی
همانگونه که در تصویر زیر نشاندادهشدهاست بخش ورودی و خروجی یک درایور ایزوله توسط ترانسفورماتور جدا شده و فضای عایق شده بدین حالت مطابق با الزامات ایمنی آییننامه است.در این حالت، هنگامی که عملکرد ورودی به هر دلیل دچار اختلال میشود ولتاژ بالای ورودی به صورت مستقیم به بخش خروجی منتقل نمیشود و این اتفاق از برقگرفتگی افراد در تماس با درایور یا چراغ جلوگیری میکند.این مکانیزم هم برای مصرفکننده و هم برای تولیدکننده کاملا ایمن است.
سوال: آیا چراغهایی با درایور غیرایزوله ایمن نیستند؟
پاسخ: مطمئنا درایور غیرایزوله به تنهایی ایمن نیست اما این موضوع تاثیری بر ایمنی کل سیستم ندارد زیرا سایر قسمتهای لامپ و یا چراغ میتوانند به جای درایور، ایزوله شوند. بسیاری از تولیدکنندگان محصولات الایدی در تجهیزات روشنایی خود به سادگی از درایورهای غیرایزوله استفاده میکنند و به منظور رعایت استانداردهای ایمنی، تمرکز را بر ایزولهکردن سایر قسمتهای چراغ قرار میدهند. در نتیجه این رویکرد لازم است تا تولیدکنندگان محصولات روشنایی هنگام استفاده از درایورهای غیرایزوله، ایزولهبودن سایر قسمتهای لامپ را به مقدار زیادی افزایش دهند در غیر اینصورت، مصرفکننده یا نصبکننده چراغ با خطر برقگرفتگی روبرو خواهد بود. با این حال باز هم نمیتوان ایمنی چراغهایی با درایور غیرایزوله را به طور کامل تضمین کرد. لازم است تا هنگام طراحی یک چراغ و ساخت درایور آن، به موارد و شرایط استفاده از چراغ و همچنین سازگاری درایور آن با شرایط مصرف توجه نمود تا به این وسیله خطر برقگرفتگی کاهش یابد.
طول عمر
در حقیقت بررسی تفاوت چرخه عملکرد و طول عمر درایورهای ایزوله و غیرایزوله کار دشواری است. طول عمر و عملکرد درایورها به BOM و یا به عبارت دیگر مشخصهها و کیفیت و کمیت قطعات بهکاررفته در این محصولات بستگی دارد و هر دوی این محصولات میتوانند در مدت زمان طولانی، عملکرد قابل قبولی داشتهباشند. با این حال عمده درایورهای غیرایزوله در صنایع رقابتیتر برای فروش بیشتر و مداوم استفاده میشوند. این محصولات به دلیل طراحی بر اساس طول عمر کمتر و همچنین مقاومت کمتر در برابر تغییرات جریان، عمر کوتاهتری نسبت به درایورهای ایزوله دارند. در ساخت درایورهای غیرایزوله از ترانسفورماتوری که در درایورهای ایزوله برای ایزوله کردن به کار رفتهبود، استفاده نشده است. همانطور که ذکر شد این ترانسفوماتورها هنگام ایجاد اختلال در جریان و یا سیستم، از انتقال ولتاژ بالا به قسمت خروجی یا زیرین درایور و آسیب زدن به الایدی جلوگیری میکند. اگر مسئله تغییر جریان در درایورهای غیرایزوله نادیده گرفتهشود جریان خروجی با ولتاژ بالا مستقیما به الایدی وارد شده و موجب کاهش طول عمر الایدی گردد.
راندمان انرژی
اگرچه نبود ترانسفورماتور موجب عمر کمتر درایورهای غیرایزوله شده اما از سویی دیگر این قطعات مقداری از توان ورودی را تلف میکنند. در نتیجه عدم وجود ترانسفورماتورها در درایورهای غیرایزوله باعث شده تا راندمان الکتریکی این درایورها نسبت به درایورهای ایزوله بیشتر باشد. این عدد در درایورهای غیر ایزوله تا 90 درصد میرسد در حالی که راندمان درایورهای ایزوله حداکثر 88 درصد است.
هزینه
طبیعی است که درایورهای غیرایزوله به دلیل طراحی سادهتر و قطعات بهکاررفته کمتر نسبت به درایورهای ایزوله، هزینه تمامشده کمتری دارند. این موضوع یکی دیگر از دلایل بیشتر بودن میزان ساخت درایورهای غیرایزوله است. البته باید توجه نمود که هزینه کمتر درایورهای غیرایزوله الزاما به معنی هزینه کمتر در ساخت چراغ نیست زیرا همانطور که ذکر شد، در صورت استفاده از این درایورها باید سایر قطعات و تجهیزات چراغ ایزوله شوند و این عمل ممکن است هزینههای نهایی را افزایش دهد.
محدوده ولتاژ
در درایورهای ایزوله ولتاژ خروجی DC در محدوده 30-42 ولت قرار دارد.از سویی دیگر ولتاژ خروجی درایورهای غیرایزوله در محدوده 30-120 ولت و AC است.با مقایسه این دو محدوده میتوان دریافت که درایور غیرایزوله برای استفاده در مدارهایی با جریان کم و ولتاژ زیاد مناسب بوده و درایورهای ایزوله نیز در مدارهایی با فشار الکتریکی کمتر و همچنین برای اتصال به منبع تغذیه غیر ایزوله به کار میروند.
درایورهای ایزوله در محصولات اکووات
در تمامی بازارهای جهانی برای تولید چراغهای خطی بهدلیل نداشتن صرفه اقتصادی از درایورهای ایزوله استفاده نمیشود. تمامی محصولات اکووات به استثناء چراغهای خطی از درایورهای ایزوله استفاده شده است.
این موارد مهمترین نکات مربوط به درایور ایزوله و غیرایزوله به شمار میروند. بهترین راه برای آگاهی از آخرین اخبار، متدها و شیوههای روشنایی و نورپردازی، مطالعه مجله اکووات است که اطلاعات مرتبط با روشنایی و نورپردازی شما را به روز نگاه میدارد.
امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. این مقاله توسط تیم تحریریه اکووات تهیه شده است. اگر از خواندن این مقاله راضی بودید، خواندن آن را به دوستانتان نیز پیشنهاد کنید. همچنین میتوانید سوالات خودتان را در قسمت کامنت با ما مطرح کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با دفاتر فروشگاهی ما تماس بگیرید.
با اکووات همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید