تطابق چشم چیست؟ چقدر طول میکشد تا به تاریکی عادت کنیم؟
بارها برایتان اتفاق افتاده تا پس از ورود به یک فضای تاریک و یا خیلی برعکس خیلی روشن، احساس کنید که نمیتوانید درست ببینید. در این مواقع با اینکه از برگشتن بینایی به حالت عادی پس از چند لحظه اطمینان دارید، اما ممکن است دچار استرس ناشی از اختلال در بینایی شوید. به مجموعه فرایندهایی که در چشم انسان اتفاق میافتد تا به سطح روشنایی عادت کند تطابق چشم میگویند. در این مقاله به بررسی علل این اتفاق پرداختهایم تا با دانستن آن و راههای کاهش این زمان، نورپردازی فضا را به گونهای طراحی کنید تا آرامش بیشتری را به افراد حاضر در محیط منتقل کند.
تطابق چشم چیست؟
تطابق چشم فرآیندی است که در آن چشمها اجسام را در نورها و فواصل مختلف میبینند و با همگرایی و واگرایی خود، سعی در نمایش تصاویر واضحی از اجسام دارد. در واقع همچون یک دوربین عکاسی که با تغییر تنظیمات آن در نهایت تصویر واضحی ایجاد میشود، چشم نیز با توجه به تغییرات نور، زمانی را صرف اعمال کردن این تنظیمات میکند.
فیزیکدان Christoph Scheiner در سال ۱۶۱۲ میلادی اولین کسی بود که این پدیده را مشاهده کرد و این کار را با ایجاد دو سوراخ کوچک در یک کارت انجام داد. به گونهای که فاصله بین سوراخها از قطر مردمک کمتر بود. به یک شیء از طریق سوراخهایی که ایجاد کرده بود نگاه میکرد. جسم موردنظر را به صورت تکی و طبیعی مشاهده کرد. سپس این اشیاء را به خود نزدیک و نزدیکتر کرد. در ابتدا این حرکت باعث شد دو عدد از آن شیء را مشاهده کند اما با گذشت زمان ۲ الی ۳ ثانیهای باز هم چشمانش شیء را به صورت تکی و طبیعی مشاهده کردند.
این اتفاق که در چند ثانیه آن شیء را دوتا و سپس به صورت طبیعی یک عدد مشاده کرده، به علت تغییر قدرت نوری چشم انسان است. در واقع چشم، به سرعت خود را با محیط تطابق داده است. این اتفاق هم از لحاظ تغییر فاصله و هم تغییر میزان شدت نور رخ میدهد.
چشم ما انسانها به خاطر داشتن عدسی، میتواند با تغییر فاصله کانونی خود در دید خود تغییراتی ایجاد کند. از این طریق توانایی واضح دیدن یک شیء را در فواصل متفاوت و در نورهایی با قدرت متفاوت (پرنور و یا کم نور و یا حتی تاریکی) خواهد داشت.
چگونگی تطابق چشم با محیط
- اولین عکس العمل چشم تنگ یا گشاد شدن مردمک میباشد که در کمتر از ثانیه اتفاق می افتد. اما این پدیده تنها تا حدودی قادر است میزان نور ورودی را کنترل نماید. مردمک چشم انسان از نظر قطر می تواند به کوچکی ۱.۵ میلی متر و به بزرگی ۸ میلی متر شود؛ میزان نور متناسب با مساحت مردمک بوده و در نتیجه میزان نوری که وارد چشم میشود می تواند در نتیجه ی تغییر قطر مردمک ،حدود ۳۰ برابر تغییر کند و میزان تطبیق می تواند تا ۳۰ برابر گردد.
- دومین مکانیزم، نوعی واکنش شیمیایی در چشم است؛ اگر شخصی برای مدت طولانی در نور شدید قرار بگیرد نسبت زیادی از مواد فوتو شیمیایی هم در شبکیه تجزیه میشوند. به این علت غلظت مواد شیمیایی حساس به نور باقیمانده در سطح شبکیه به طور قابل ملاحظه ای کاهش مییابد و حساسیت چشم به نور نیز به همان نسبت کاهش مییابد. به این حالت تطابق به نور گفته میشود. از طرف دیگر وقتی شخص برای مدت طولانی در تاریکی بماند اجراء تجزیه شده دوباره به پیگمانهای حساس به نور تبدیل میشوند. در نتیجه پیگمان های حساس به نور در شبکیه افزایش مییابند. به این حالت تطابق به تاریکی گفته میشود. به همین دلیل وقتی شخص از یک مکان روشن به مکان تاریکی میرود، در ابتدا به دلیل کم بودن غلظت مواد فوتو شیمیایی موجود در شبکیه قادر به دیدن هیچ چیز نیست. با گذشت زمان کم کم اجزاء تجزیه شده به سلولهای حساس به نور تبدیل می شوند و شخص میتواند بهتر از قبل اجسام را تشخیص دهد. مدت زمان این فرایند بین ۱۰ دقیقه تا ۴۰ دقیقه متغیر است.
راه حل کاهش زمان تطابق چشم
با توجه به مطلب فوق مشخص می شود که آسایش بصری و تمرکز در محیطهای خانه، اداری و فروشگاهی، عملا زمانی اتفاق میافتد که توازن شیمیایی چشم برقرار شود. لذا برای لذت بردن از فیلم در سینما و تمرکز بر روی کار و مطالعه در حالت عادی نیاز است تا حداقل نیم ساعت زود تر در محیط حاضر شوید و به چشمان خود فرصت تطابق با سطح نور محیط را بدهید اما در بیشتر مواقع این موضوع تنها در حد تئوری باقی مانده و در عمل نمیتوان با توجه به مشغلههای متفاوت این برنامه ریزی را داشت.
برای کاهش این زمان سعی کنید از چراغها و لامپهای استفاده نمایید که دچار فلیکر و یا خیرگی نباشند چون پس از روشنایی ناگهانی چراغهای فلیکردار و ادامه داشتن روشنایی با خیرگی، دچار سردرد خواهید شد. چراغهای بدون فلیکر و یا خیرگی، عملا مدت زمان تطابق چشم با فضا را بهبود بخشیده و علاوه بر آن از ایجاد اختلال در بینایی جلوگیری میکنند بنابراین چشم با آداپته شدن به نور ساطع شده در فضای موجود، در ایجاد حس راحتی و امنیت در فضا تاثیر مهمی از خود به جا میگذارد. این نکته از مهمترین مواردی است که نورپردازان و یا معماران در طراحی فضا و دکوراسیون داخلی خود باید به آن اهمیت زیادی بدهند.
محصولات مناسب برای کاهش زمان تطابق چشم
برای کاهش زمان تطابق چشم باید از چراغهایی استفاده نمود که خیرگی نداشته باشند. یکی از زیباترین و در عین حال بهترین گزینههای برای این شیوه از نورپردازی چراغهای دارک لایت هستند. در چراغهای دارک لایت، منبع نور با فاصله گرفتن از چراغ، عملا مشخص نبوده و تنها اثر نور قابل مشاهده است. بدین ترتیب هم زیبایی کافی در کانسپت معماری فضا ایجاد شده و هم نور درستی ساطع میشود.
علاوه بر این استفاده از نورهای دیفیوز شده با تابش غیر مسقیم در کاهش خیرگی و به تبع آن زمان تطابق چشم بسیار تاثیر گذارند، چرا که این نور، خیرگی نداشته و علاوه بر این، به صورت یکپارچه در فضا پخش میشود. پنلهای ۶۰ در ۶۰ و چراغهای خطی از بهترین گزینهها در این شیوه از نورپردازی هستند. این چراغها هم زیبایی بصری و طراحی مینیمالی داشته و هم در ساخت آنها تمام نکات برای کاهش زمان تطبیق چشم دیده شده است. اگر برای طراحی نورپردازی فضای مورد نظر خود با این چراغها به مشاوره نیاز دارید، با شماره ۵۸۶۴۲-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.
تمامی چراغهای تولید شده توسط اکووات بدون خیرگی بوده و در ساخت آنها نکاتی رعایت شده تا اختلالی در بینایی ایجاد نکرده و زمان کمتری صرف آداپته شدن چشم با نور شود. شما میتوانید از قسمت مشاهده محصولات بدون فلیکر اکووات و یا قاب ضد خیرگی اکووات، این محصولات را انتخاب کنید.
این موارد مهمترین نکات مربوط به تطابق چشم با محیط اطراف به شمار میروند. بهترین راه برای آگاهی از آخرین اخبار، متدها و شیوههای روشنایی و نورپردازی، مطالعه مجله اکووات است که اطلاعات مرتبط با روشنایی و نورپردازی شما را به روز نگاه میدارد.
این موارد مهمترین نکات مربوط به تطابق چشم با محیط اطراف به شمار میروند. بهترین راه برای آگاهی از آخرین اخبار، متدها و شیوههای روشنایی و نورپردازی، مطالعه مجله اکووات است که اطلاعات مرتبط با روشنایی و نورپردازی شما را به روز نگاه میدارد.
امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. این مقاله توسط تیم تحریریه اکووات تهیه شده است. اگر از خواندن این مقاله راضی بودید، خواندن آن را به دوستانتان نیز پیشنهاد کنید. همچنین میتوانید سوالات خودتان را در قسمت کامنت با ما مطرح کنید.
با اکووات همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید