فلیکر یا چشمک زدن نور چیست؟
میزان فلیکر یا چشمک زدن نور و یا سوسو زدن یکی از مشخصات چراغ های روشنایی است که در منابع نوری LED توسط درایور و نوع طراحی آن ایجاد میگردد. در ادامه در مورد این مفهوم در محصولات الکترونیکی و روشنایی بیشتر آشنا خواهیم شد.
تعریف فلیکر یا چشمک زدن نور
فلیکر(Flicker) به معنی تغییرات خیلی سریع در میزان شدت روشنایی است که بسته به فرکانس آن ممکن است به صورت بصری قابل تشخیص باشد یا نباشد. در طراحی نورپردازی عدم وجود Flicker در سیستم نورپردازی و اثرات چشمک زدن منبع نور از اهمیت به سزایی برخوردار است. فلیکر یا چشمک زدن نور به عنوان یک نقص در سیستم روشنایی و نورپردازی شناخته میشود و حتی در فرکانس های بالا که فراتر از محدوده بصری قابل تشخیص هست هم نباید نادیده گرفته شود.
در واقع اگر قابل دیدن توسط چشم انسان باشد به این معنی است که محصول مورد نظر پایینترین کیفیت را داراست اما مطالعات نشان میدهد که حتی چشمک یا Flickerهای غیر قابل مشاهده توسط چشم انسان نیز میتواند تاثیرات نامطلوبی بر انسان بگذارد.
تاثیرات مخرب چشمک زدن نور
از تاثیرات چشمک زدن می توان به تاثیرات قابل تشخیص بصری (Flicker با فرکانس تقریبی ۳ تا ۷۰ هرتز) که باعث سردردهای شدید و اختلال در بینایی میگردد و همچنین تاثیرات ناخودآگاه (در فرکانس های بالاتر از حد فرکانس ترکیبی که قابل تشخیص توسط چشمهای ما نیستند) که سبب سردرد و حملات میگرنی، خستگی، کاهش توانایی خواندن و کاهش عمومی بینایی اشاره کرد. برای محاسبه مقدار Flicker میتوانید از روش زیر استفاده کنید.
راه حلهای بهبود چشمک زدن نور
یکی از راه حلهای ساده (و صد البته غیر دقیق) تشخیص فلیکر استفاده از دوربینهای گوشی موبایل است که در آن می توان به فلیکردار بودن لامپ و چراغ پی برد.
راه حل اساسی برای جلوگیری از مضرات فلیکر یا چشمک استفاده از منابع نور بدون Flicker است مانند نوری که خورشید در طبیعت به عنوان نور روز فراهم مینماید که مستلزم استفاده از درایورهایی با طراحی نسبتا پیچیده تر میباشد.
رابطه بین ضریب توان و فلیکر
ضریب توان یا همان Power Factor) PF) یک درایور که نسبت توان واقعی به ظاهری آن میباشد و بالا بودن مقدار آن به نوعی نشان دهندهی بالاتر بودن سطح کیفیت طراحی یک محصول الکترونیکی است یکی از المان های تعیین کننده در میزان فلیکر نور خروجی از چراغ الایدی است. مقدار ضریب توان بین ۰ و ۱ میباشد که می توان به طور خلاصه گفت هر چه این عدد بالاتر باشد، اختلاف فاز ولتاژ با جریان صفر میباشد. در چراغهایی که از درایورهایی با ضریب توان پایین استفاده میکنند، در نور خروجی فلیکر مشاهده نمیشود، اما با توجه به استاندارد تعیین شده چراغهای با توان بالاتر می بایست از درایورهایی با ضریب توان بالا استفاده کنند که اینجاست که معمولا شاهد وجود فلیکر یا چشمک در نور خروجی هستیم که البته این فلیکر با چشم انسان احساس نمیگردد اما با استفاده از ابزارهای تخصصی می توان به وجود آن پی برد و حتی آن را اندازه گیری نمود.
برای برطرف کردن این نقص میبایست طراحی درایورها با ضریب توان بالا را مقداری پیچیدهتر نمود و المانهایی را به آن اضافه نماییم که نتیجه آن نور خروجی بدون فلیکر یا چشمک زدن نور (flicker-free) و تواما ضریب توان بالا و هارمونیک پایین است.
پیشنهاد اکووات درمورد فلیکر یا چشمک زدن نور چیست؟
سری جدید درایورهای محصولات اکووات با استناد از دانش به روز متخصصین، تماما بدون فلیکر یا چشمک زدن نور، با ضریب توان بالا و THD<۱۰ هستند و کاملا با استانداردهای روز جهانی سازگار است. (برای کسب اطلاعات راجع به THD اینجا را بخوانید.) ۳ و ۵ سال ضمانت محصولات تولیدی اکووات متضمن کیفیت بالای این محصولات است.
این موارد مهمترین نکات مربوط به درایورها و مبحث فلیکر به شمار میروند. شما میتوانید مقاله مربوط به ویژگی ها و خصوصیات یک درایور خوب و استاندارد را در اینجا بخوانید. بهترین راه برای آگاهی از آخرین اخبار، متدها و شیوههای روشنایی و نورپردازی، مطالعه مجله اکووات است که اطلاعات مرتبط با روشنایی و نورپردازی شما را به روز نگاه میدارد.
امیدواریم مقاله فلیکر یا چشمک زدن نور برای شما عزیزان مفید بوده باشد. این مقاله توسط تیم تحریریه اکووات تهیه شده است. اگر از خواندن این مقاله راضی بودید، خواندن آن را به دوستانتان نیز پیشنهاد کنید.
با اکووات همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید